Horecanota Amersfoort
Horecabeleid: balans tussen ruimte voor ontwikkeling en beheersen
De volledige horecanota is te raadplegen via de volgende link:
Amersfoort is een aantrekkelijke, levendige stad waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich thuis voelen. Belangrijk daarbij is een prettig verblijfsklimaat met een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod van horeca. We willen horeca ondernemers daarbij waar het kan zoveel mogelijk ruimte bieden om de kansen die zij zien te realiseren. Tegelijkertijd houden we rekening met openbare orde en veiligheids- aspecten.
Ons beleid biedt heldere kaders die we in overleg met horecapartners en veiligheidpartners opstellen. Onze regels zijn scherp waar het moet en bieden ruimte waar het kan. Onze dienstverlening is er op gericht om initiatieven van horeca ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen en daarbij zorg te dragen voor een goede inpassing van horecabedrijven in de omgeving.
Hoofdlijn van deze horecanota: bestaande en nieuwe maatregelen
Ons vestigingsbeleid voor horeca is grotendeels een voortzetting van het beleid uit de horecanota 2006-2010, met op onderdelen enkele nieuwe accenten op basis van recente visies, zoals de economi- sche visie op de binnenstad die in 2009 is gemaakt met partners in de binnenstad, de Visie Werkloca- ties (2011) en de Structuurvisie Amersfoort 2030. In genoemde visies is veel aandacht voor levendig- heid en functiemenging, ook in de woonwijken. Het verblijfsklimaat en de ontmoetingsfunctie van de stad moeten worden versterkt. De horeca vervult daarin een belangrijke rol.
We blijven uitgaan van een ruimhartig, flexibel vestigingsbeleid om waar het kan nieuwe initiatieven te faciliteren. Naast ontwikkelingsgebieden (met name in het centrum) zijn er ook horecastiltegebieden aangewezen (vooral de woonwijken). Dit beleid heeft er de afgelopen jaren aan bijgedragen dat de horeca in Amersfoort zich verder heeft ontwikkeld en er diverse nieuwe, aantrekkelijke horecabedrij- ven bij zijn gekomen. De horeca is in Amersfoort harder gegroeid dan landelijk gemiddeld, dit on- danks de huidige economische tijden. Ook is de diversiteit in het aanbod van horeca toegenomen.
Tegelijkertijd zien we dat op onderdelen de vigerende regelgeving een belemmering kan vormen. Waar mogelijk willen we onze dienstverlening en/of regelgeving verbeteren zodat we beter kunnen inspelen op wensen van ondernemers. Ook geven we invulling aan nieuwe landelijke wet- en regelgeving.
Herijking horeca- en terrassenbeleid
In 2023 is een proces gestart om tot een evaluatie en herijking te komen van het horeca- en terrassenbeleid.
In de horecabranche hebben veel ondernemers het momenteel zwaar. Daarom is het juist nu voor de ondernemers en de gemeente van belang om een actueel Horeca- en terrassenbeleid te hebben. De gemeente Amersfoort heeft behoefte aan een actueel kader om beter te kunnen sturen op (on)wenselijke ontwikkelingen, terwijl gevestigde en startende horecaondernemers beter willen weten waar ze aan toe zijn.
Daarnaast is er de behoefte om te bekijken of het mogelijk en wenselijk is om de regels omtrent terrassen, die nu (min of meer) voor de hele stad generiek gelden, per gebied aan te passen. Daarbij kan er worden gekeken naar de functie van het gebied waarin het terras is gelegen en de omgeving van het terras. Er worden op dit moment criteria gemist voor het verstrekken van een terrasvergunning.
De gemeente Amersfoort heeft Areaal Advies gevraagd om het huidige beleid te evalueren en het nieuwe horeca- en terrassenbeleid op te stellen, met inbreng van de ondernemers, bewoners en samenwerkingspartners in Amersfoort.
- Parkeren voor ondernemers
- Autoluwe binnenstad
- Zero Emission Binnenstad
- Lichtplan binnenstad
- Citymarketing en Ondernemen
- VVV Amersfoort en Ondernemen
- Afvalinzameling ondernemers
- Detailhandelsbeleid
- Cultuurvisie
- Reclamebelasting
- Horecanota Amersfoort
- Visie Stadshart
- Evenementenbeleid
- Beleid en Handhaving rookkanalen
- Welstandsnota
- Markten
- Openingstijden